به گزارش مشرق به نقل از ايسنا،خبرگزاري رويترزنوشت: رايان كروكر، سفير آمريكا در كابل و رنگين سپنتا، مشاور امنيت ملي افغانستان پيش نويس اين معاهده را تنظيم كرده و آن را براي بازنگري از سوي باراك اوباما، رئيس جمهوري آمريكا و حامد كرزاي، همتاي افغان وي آماده كردند.
سخنگوي سفارت آمريكا در كابل اعلام كرد: پس از رايزنيهاي طولاني با مقامهاي افغانستان بايد بگوييم كه به مذاكرات نهايي در خصوص همكاري استراتژيك نزديك ميشويم.
وي افزود: هدف ما مشاركت بلند مدت با افغانستان، حفظ تماميت ارزي، برقراري ثبات، شكست القاعده و گروههاي وابسته به آن ميباشد و اين توافقنامه ما را در رسيدن به تمامي اهدافمان ياري ميكند.
اين معاهده پيش از 9 ماه است كه در دستور كار دو دولت آمريكا و افغانستان قرار دارد در شرايطي طرح شده است كه روابط كاخ سفيد و كابل به دليل شماري از حوادث از جمله اقدامات نيروهاي آمريكايي در خاك اين كشور تيره شده است.
طبق اين توافقنامه چارچوب نقش آتي نيروهاي آمريكايي در افغانستان از جمله كمكهاي مالي و مشاوره به دولت اين كشور مشخص ميشود اما در اين پيمان كاهش شمار نيروهاي آمريكايي مشخص نيست. همين طور مشاوراني كه بايد پس از ضرب الاجل خروج ناتو در 2014 در افغانستان باقي بمانند وضعيت روشني ندارند.
سخنگوي سفارت آمريكا در ادامه تاكيد كرد كه معاهده وارد روند رايزنيهاي داخلي شده است و در صورت لزوم پيش از اينكه مورد بازنگري اوباما قرار بگيرد توسط كنگره بررسي خواهد شد.
اين سخنگو در ادامه افزود كه دو طرف اميدوارند اين معاهده پيش از نشست ناتو در ماه مه در شيكاگو به امضا برسد.
پیش نویس این موافقتنامه که روابط بلندمدت دو کشور را تعریف می کند، پس از ماه ها مذاکره در کابل پایتخت افغانستان امضا شد.
اختلافات جدی در مورد میزان حمایت مالی آمریکا و ناتو از دولت افغانستان پس از خروج نیروهایشان از آن کشور وجود داشته است.
حامد کرزای، رئیس جمهوری افغانستان هفته گذشته از آمریکا خواست طی سندی کتبی نسبت به پرداخت حداقل دو میلیارد دلار برای حفظ نیروهای افغان متعهد شود.
در نشست هفته گذشته وزرای کشورهای عضو ناتو، آمریکا از دیگر کشورها خواست تا سالانه کمکی معادل یک میلیارد دلار به افغانستان را تقبل کنند، درحالی که واشنگتن گفت خود سالانه تا ۳ میلیارد دلار ارائه می کند. اما معلوم نيست که آیا آمریکا مایل به دادن تعهدی قطعی هست یا خير.
سپنتا در بیانیهای ضمن اعلام این توافق گفت: سندی که امروز نهایی شد بنیادی قوی برای امنیت افغانستان، منطقه و جهان فراهم می کند و سندی برای توسعه منطقه است.
در مورد اینکه آیا نیروهای افغان قادر به تامین امنیت کافی پس از خروج نیروهای ناتو خواهند بود یا نه تردیدهایی وجود داشته است.
اما در نشست هفته گذشته ناتو هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا گفت که حملات هماهنگ هفته گذشته طالبان در کابل که در آن دو سرباز افغان و 17 شبه نظامي کشته شدند نشان داد که نیروهای افغان آمادگی دارند.
کلینتون گفت: واکنش نیروهای امنیتی افغان سریع و موثر بود و حملات ناکام ماند.... به این ترتیب افغانها خود را بیش از پیش آماده به عهده گرفتن مسئولیتهای آینده نشان دادهاند.
کد خبر 113834
تاریخ انتشار: ۴ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۰۹:۴۸
- ۰ نظر
- چاپ
افغانستان و آمريكا درخصوص پيش نويس معاهده استراتژيك با هدف تبيين حضور نيروهاي آمريكايي و ناتو پس از سال 2014 و خروج نیروهای آمريكايي از اين کشور به توافق رسيدند.